Winnaar 40e Rotterdam Promotieprijs

Marlies Dekkers

De Rotterdam Promotie Prijs 2012 wordt toegekend aan mevrouw Marlies Dekkers. Zij is Nederlands meest succesvolle lingerieontwerpster. Het werk van Marlies Dekkers heeft internationale bekendheid en erkenning gekregen. Haar lingerie wordt bewonderd en gedragen door sterren in de wereld van entertainment en kunst.

Met haar lingerieontwerpen maakt Marlies Dekkers de vrouw mooier en zelfverzekerder. Ze is pionier in de trend ‘innerwear becomes outerwear’. De ontwerpen van Marlies Dekkers hebben een duidelijk eigen handschrift. Met haar ontwerpen heeft zij lingerie naar de voorgrond gebracht, lingerie als het ware op het niveau van de bovenkleding geplaatst. Haar lingerie wordt gezien!

Marlies Dekkers is zonder meer de bekendste Rotterdamse modeontwerpster. Ze heeft in de loop der jaren een grote onderneming opgebouwd, momenteel met meer dan 200 medewerkers in dienst. In deze niche van de creatieve industrie spreekt men dan van een grote onderneming. In verschillende steden in Nederland, maar ook in Parijs, Antwerpen en Keulen heeft zij flag ship stores geopend. Ze opende shops in luxe warenhuizen als de Bijenkorf, Inno, Illum en Printemps. De creatieve industrie is speerpunt in het landelijk en in het Rotterdams economische beleid; de onderneming van Marlies Dekkers is een boegbeeld van deze industrie. Marlies Dekkers is een sterk voorbeeld van het type ondernemer waar Rotterdam behoefte aan heeft: creatief ingesteld, innovatief, bereid risico’s te nemen, sterk verbonden met de stad maar ook internationaal breed opererend.

De ontwerpen van Marlies Dekkers, haar beroemde lingerielabels marlies|dekkers en Undressed by marlies|dekkers, hebben een sterke verwantschap met de Rotterdamse menta-liteit van nuchterheid, zelfstandigheid en lef, de mentaliteit van Rotterdam als stad van stoere werkers. Haar lingerie maakt vrouwen ook stoerder, wat meer passend bij een mannelijke actieve cultuur van het verleiden.

Lingerie moet voor Marlies Dekkers draagbaar zijn, je moet er een statement mee kunnen maken; de lingerie moet een perfecte pasvorm hebben en net zo belangrijk zijn als de gehele outfit. Haar ontwerpen brengen een vorm van vernieuwing in het internationale modebeeld die past bij de mentaliteit van Rotterdam.

Dioni Tabbers (Micha Models) is te zien in de nieuwe campagne van Marlies Dekkers voor Hunkemöller.

“De onderneming van Marlies Dekkers behoort al met al bij het DNA van de stad.”

Marlies Dekkers kiest er bewust voor om in Rotterdam te blijven wonen. Zij voelt zich, blijkt uit verschillende interviews, thuis in de multiculturele samenleving van Rotterdam. Haar hoofdkantoor heeft zij ook in het centrum van Rotterdam gevestigd. In het gebouw Central Post in het Central District is haar onderneming een van de meest opvallende huurders.

Het werk van Marlies Dekkers heeft een grote promotionele waarde voor Rotterdam. Zij creëert werkgelegenheid in een voor Rotterdam interessante niche, zij stimuleert het denken over Rotterdam als modestad, haar verbondenheid met Rotterdam draagt zij actief uit en haar ontwerpen zijn sterk verbonden met de Rotterdamse mentaliteit. Bij het 20-jarig bestaan van haar label roept zij een prijs in het leven om vrouwelijke kunstenaars te stimuleren en te motiveren, dit mede als steunbetuiging aan de creatieve stad Rotterdam, een stad die ook voor haar een bron van inspiratie is. De onderneming van Marlies Dekkers behoort al met al bij het DNA van de stad, alle reden om haar de Rotterdam Promotie Prijs 2012 toe te kennen.

Wil je weten welke winnaars er nog meer zijn?

Meer weten?