Winnaar 42e Rotterdam Promotieprijs

Wilfried de Jong

Wilfried de Jong is als journalist, columnist en presentator een alleskunner. Hij bereikt veel mensen door middel van uiteenlopende media. Wat hij ook doet, welk medium hij ook gebruikt, altijd speelt Rotterdam, zijn stad, op de een of andere manier een rol in zijn werk.

Wilfried de Jong heeft iets met de stad en dan vooral met het rauwe, het ongepolijste van Rotterdam. Niet het gelikte Rotterdam van de kleurrijke glossy’s is zijn stad, maar het Rotterdam van de obscure plekken, van de donkere kanten. De Jong is geïnteresseerd in eigenzinnige Rotterdammers, in doeners en rouwdouwers. Maar vooral is hij geïnteresseerd in Rotterdammers die van Rotterdam houden. Het maakt hem niet uit wie hij tegenover zich heeft. Als hij maar snel kan doorstoten naar het authentieke van mensen. Dan weet hij mensen, stad en media vaardig bij elkaar te brengen.

“Ik hou van Rotterdam. Omdat het me zo vaak teleurstelt, maar net op tijd weer een por in mijn rug geeft.”

Wilfried de Jong is een stijlicoon van de stad; in zijn houding herkennen velen zich. Hij toont de Rotterdamse stijl van leven. Waar op de wereld hij ook is, hij verwijst direct of indirect naar Rotterdam. Hij is de tolk van het Rotterdamse levensgevoel. Heeft een haat-liefdeverhouding met zijn stad en kan en wil dat graag uitdragen en uitleggen. Zoals hij het verwoordde in zijn rede bij het vertrek van NRC Handelsblad uit de stad: “Ik hou van Rotterdam. Omdat het me zo vaak teleurstelt, maar net op tijd weer een por in mijn rug geeft.” De Jong kent de stad en kan de stad bij anderen introduceren en uitleggen.

Wilfried de Jong (1957) is theater- en televisiemaker en schrijver. Hij groeide op in Rotterdam. uit HP/de Tijd, door Matt Dings, foto Herman Wouters

Wilfried de Jong is niet iemand die voor het gemak maar wat concessies doet, om van het gezeur af te zijn. Hij kiest in zijn werk voor een duidelijke eigen smaak en stijl en houdt daaraan vast. Hij regisseert zijn eigen leven en zijn eigen werk nauwkeurig. Op welke manier hij zich ook manifesteert, als acteur of auteur, als journalist of columnist, als programmamaker of presentator, altijd is er een hem kenmerkende zorg voor de grote lijn en voor het detail.

Wil je weten welke winnaars er nog meer zijn?

Meer weten?